Søg

Studerende hackede fremtidens rasteplads

Den 5. og 6. december var en flok skarpe studerende fra hele landet samlet for at udvikle nye idéer til, hvad fremtidens rasteplads skal kunne. Se her, hvilken idé der vandt.
07. december 2015

Vejdirektoratet havde i samarbejde med Innovation Lab inviteret de studerende til et såkaldt hackathon med idégenerering og diskussion om, hvordan vi skal forme rammerne for danskere på farten.

Over to dage arbejdede de studerende intensivt i grupper med deres egne idéer, og det førte til fire forskellige idéer, som blev præsenteret for dommerkomitéen.

hackathon_vindere.jpg
Vinderholdet sammen med områdechef i Vejdirektoratet, Gitte Hoeg, samt en meget ung gæst.

Vinderne blev Thomas Høvsgaard Vejsnæs, Ovais Munir Khawaja, Anders Kjær Bertelsen og Guillaume Deschamps med idéen Mad på kanten, hvor fremtidens rasteplads skal sælge et stykke af Danmark via såkaldte food trucks, som producerer street food af lokale råvarer. Food trucks er i forvejen populære i mange af verdens storbyer.

Madpåkanten_fremtidensrasteplads.jpg
De mobile food trucks kan flyttes, så de besøger rastepladserne på forskellige tidspunkter, og de kan samtidig integreres i Vejdirektoratets trafikinfo-apps med fakta om, hvor og hvornår trafikanterne kan finde hvilke food trucks.

”Det er en idé, som har trafikanterne i fokus, og som samtidig involverer rastepladsens lokalområde. Derudover forener den koncepter, der er oppe i tiden, og har et meget enkelt set up, som let vil kunne prøves af i virkeligheden,” siger Niels Tørsløv, trafikdirektør i Vejdirektoratet.

”Alle fire idéer var på et højt niveau, og de studerende var skarpe og dedikerede. Det er første gang, at Vejdirektoratet har gennemført en hackathon, men det er bestemt ikke sidste gang,” siger han.

Du kan læse om de tre andre idéer i faktaboksen til højre.

gruppearbejde.jpg

Også hos de studerende gav det nye indsigter og anderledes erfaring at være en del af weekendens hackathon.

”Det har været en virkelig fed proces at arbejde sammen med studerende fra andre studieretninger. Der opstår nogle synergier og nye idéer, når man har forskellige indgangsvinkler og ved noget forskelligt,” siger Anders Kjær Bertelsen, som til daglig læser innovation og entreprenørskab på Aarhus Erhvervsakademi.

Vinderidéen blev belønnet med 10.000 kroner, og Vejdirektoratet arbejder nu videre med idéen i en strategi for fremtidens rasteplads.

Dommerkomitéen bestod af:

  • Niels Tørsløv, Trafikdirektør i Vejdirektoratet
  • Gitte Hoeg, Områdechef i Vejdirektoratet
  • Tine Kirk Pedersen, Markedsdirektør i Sund & Bælt
  • Lene Tanggaard Pedersen, Professor på Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.
 

 Hvad er et hackathon?

 


Hackathon stammer fra softwareverdenen og er et arrangement, hvor grupper arbejder intensivt på at løse en udfordring typisk over en dag eller to.

Udfordringen for denne hackathon var rastepladsen og den rolle, den skal spille i fremtiden.

 

 De tre øvrige idéer

 


​Din rasteplads
Rastepladserne skal være unikke og tilpassede den enkeltes behov. Det skal ske i partnerskab med lokale interessenter, som giver rastepladserne hver deres identitet og samtidig skaber tryghed, oplevelser og nye services.

For eksempel kunne en forlystelsespark i nærheden bruge rastepladsen som bindeled til sine attraktioner ved at sætte sit præg på rastepladsen og overtage ansvaret for dens faciliteter og drift.
 
Ressourcecenter
Som et deleøkonomiens epicenter skal rastepladserne udnytte ny teknologi og bæredygtige energiformer til at give trafikanterne det, de har brug for på deres pause fra køreturen.

For eksempel kan der bruges regnvand i toiletterne, droner kan bringe god mad fra lokale aktører, og der kan indføres sms-koder på toiletterne.

Health spot
Den nyeste teknologi skal bruges til at skabe større sundhed for danskerne ved at bruge rastepladserne som en mulighed for at blive klogere på sin egen sundhed.

I samarbejde med for eksempel sundhedsmyndigheder får trafikanterne mulighed for at logge ind med deres sygesikring, når de besøger et toilet på rastepladsen, hvorefter teknologi i toilettet analyserer den enkeltes urin og giver information om hans eller hendes sundhedstilstand.

Derefter kunne det være muligt at få kontakt til en læge eller få uddybende information.

Oprettet
07-12-2015.
Senest opdateret
08-12-2015.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index