Søg
Pressemeddelelse

Motorcyklister med pangfarver ses bedre i trafikken

En motorcykel fylder ikke meget på vejen og kan nemt blive overset. En hurtig acceleration fra motorcyklen kan samtidig gøre det sværere for andre at bedømme afstanden til den. Men motorcyklisterne kan gøre sig selv mere synlige ved at have pangfarver på.
23. marts 2018
​Foråret nærmer sig, og inden længe kommer flere motorcyklister på vejene. Det er vigtigt at være opmærksom på, fordi de fylder mindre på vejen og derfor kan være sværere at se end biler og varevogne, men de kører ofte med samme hastighed.

Fluorescerende farver øger muligheden for at blive set i trafikken, viser Havarikommissionens undersøgelser af motorcykelulykker. En af vores anbefalinger er derfor, at motorcyklisterne skal køre med tøj eller hjelm i pangfarver, og det er mit indtryk, at mange motorcyklister har taget det råd til sig. Det kan måske være én blandt flere forklaringer på, at ulykkestallet er faldet” siger Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

Sidste år mistede 13 motorcyklister livet i trafikken, viser de foreløbige tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik. Det er det laveste antal siden 2012, hvor 10 motorcyklister blev dræbt i trafikken. 

Motorcyklist_ulykker_2007-2017.jpg


Der sker flest ulykker med motorcykler ved svingning
Det er især vigtigt at kigge sig ekstra godt for, før man svinger til venstre. En stor del af ulykkerne sker nemlig i kryds eller ved sideveje, når enten bilisten eller motorcyklisten vil svinge”, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets Trafiksikkerhedsafdeling.

”En af forklaringerne på de lavere tal i 2017 kan være, at motorcyklister og bilister har været mere opmærksomme på hinanden i trafikken, og det er naturligvis til gavn for trafiksikkerheden, ” siger hun.

typiske ulykke.jpg

Også motorcyklistens færdigheder spiller en rolle.

”Havarikommissionens undersøgelse af 41 motorcykelulykker viste, at hver fjerde ulykke skete i en kurve, og typisk medvirkede motorcyklistens mangelfulde sving- og bremseteknik til ulykken. Det er derfor en central anbefaling fra kommissionen, at man holder sin køreteknik ved lige og går på køretekniske kurser for motorcyklister for at opnå mere sikker kørsel,” siger Mette Fynbo.

Fem gode råd til bilister og motorcyklister
1. Hold god afstand og vær ekstra opmærksom på de øvrige trafikanter i sving og ved overhalinger. 
2. Giv tegn i god tid som bilist, hvis du vil skifte vognbane eller dreje ind ad en sidevej. 
3. Pas på hastigheden - jo hurtigere du kører, desto kortere tid har du selv og andre til at reagere i tide. 
4. Vær synlig på motorcyklen – hav tydeligt lys i forlygten, brug tøj eller hjelm i pangfarver og placer dig midt på kørebanen.
5. Sørg for, at din køreteknik er i orden. Hvis din rutine er rusten på motorcyklen, så tag et køreteknisk kursus, hvor du kan træne sving- og bremseteknik.

Fakta om motorcykelulykker
Foreløbige tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik viser at:
  • I 2017 skete der 211 personskadeulykker, der involverede motorcyklister
  • 13 motorcyklister mistede livet i trafikken i 2017, mens 170 kom alvorligt til skade og 40 kom lettere til skade.
  • I gennemsnit har 21 motorcyklister årligt mistet livet i trafikken, hvis man ser hen over de seneste 10 år.
  • Gennemsnitsalderen for motorcyklister i ulykker er steget gennem de seneste 10 år, og der er flest dræbte eller tilskadekomne motorcyklister i alderen 45-54 år.
Oprettet
22-03-2018.
Senest opdateret
06-04-2018.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index