Søg
Pressemeddelelse

Nye og smarte veje skal hjælpe bilen med at mindske benzinforbruget

Dansk pionerprojekt afholder seminar, som skal sætte ny, brændstofvenlig asfalt på den internationale dagsorden.
26. november 2012
​Det danske forskningsprojekt ”Cooee”, som er støttet med 14 millioner kr. af det Strategiske Forskningsråd, er lige nu i gang med at frembringe det nødvendige videnskabelige grundlag for en reduktion af rullemodstanden, dvs. modstanden mellem dæk og vej, på de danske veje.

Mindre rullemodstand betyder mindre brændstofforbrug og dermed en varig reduktion af CO2 udledningen.

Projektet bygger på en forhåbning om at kunne reducere CO2 udslippet på de danske veje med hele tre til fem %, hvilket er ganske betragteligt, idet transportsektoren som hele er den største synder mht. CO2udledning.

Den 29.-30. november mødes omkring 50 af verdens førende eksperter inden for området i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i København for at diskutere udfordringer og perspektiver på arbejdet med at nedbringe CO2 udslippet ved hjælp af smarte veje.

Det gælder både i forhold til konkrete teoretiske og praktiske problemstillinger, samt muligheder for at booste de initiativer, der allerede er igangsat på den internationale scene.

Et af fokuspunkterne på konferencen vil bl.a. være helt ny forsøgsresultater fra en prøvestrækning med en asfalt, som viser sig at være mere CO2-venlig en traditionel asfalt, samt muligheder for at forbedre og teste denne asfalt yderligere.

Cooee-projektet strækker sig helt fra computer simuleringer af den molekylære sammensætning af asfalt til udvikling af modeller for rullemodstand ”set fra bilen”. Cooee-projektet involverer Vejdirektoratet, grundforskningscentret Glas og Tid ved Roskilde Universitet, DTU samt entreprenørvirksomheden NCC.

Cooee er et akronym og står for CO2 emission reduction by exploitation of rolling resistance modelling of pavements.

Yderligere oplysninger:
Chefkonsulent Bjarne Schmidt, tlf.: 7244 7140, mail: bjs@vd.dk
Oprettet
26-11-2012.
Senest opdateret
26-11-2012.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index