Der er syv steder, hvor du kan komme på og af motorvejen – syv tilslutningsanlæg. Taget fra øst mod vest, ligger det første tilslutningsanlæg ved Låsby. Derefter er det muligt at komme på og af motorvejen ved Hårup og i Resenbrokrydset ved Århusvej. Ved Ansvej bygger vi også et tilslutningsanlæg, men her bliver det kun muligt at komme på motorvejen i østgående retning mod Århus og af motorvejen i vestgående retning fra Århus. De sidste tre tilslutningsanlæg kommer til at ligge ved Høje Kejlstrup, ved Viborgvej og ved Funder. Det er sjældent, at tilslutningsanlæggene ligger så tæt, som de gør på motorvejen mellem Funder og Låsby.
Der er flere årsager til, at vi ikke bygger et fuldt tilslutningsanlæg ved Ansvej. Vi har vurderet, at det kun er omkring 1200 trafikanter i døgnet, der ville benytte tilslutningsanlægget til at komme på motorvejen i vestgående retning mod Herning og af motorvejen i østgående retning fra Herning. Og da der ligger flere tilslutningsanlæg tæt ved, som trafikanterne kan benytte i stedet for, står udbyttet ikke mål med udgiften. For det er dyrt at etablere et fuldt tilslutningsanlæg i så tæt et bebygget område. Disse argumenter lå til grund for, at politikerne fravalgte et fuldt tilslutningsanlæg.
Strækningen mellem Hårup og Låsby er en helt almindelig motorvejsstrækning i "åbent land". Strækningen gennem Silkeborg er lidt mere kompliceret, fordi der er mange lokale veje at tage hensyn til, og fordi motorvejen skal sænkes betydeligt og overdækkes ved Gødvad.
Vejdirektoratet har skåret omkring et år af tidsplanen på Hårup-Låsby på baggrund af især tre ting:
• Hele strækningen mellem Hårup og Låsby blev udbudt således, at én entreprenør med tilstrækkelig kapacitet kunne byde på hele opgaven. Det gør, at entreprenøren kan optimere logistikken og koordineringen.
• Rigtig god planlægning af projektet og et godt samarbejde mellem Vejdirektoratet og entreprenøren, M.J. Eriksson.
• En mild vinter tillod M.J. Eriksson at arbejde i en længere periode sidste vinter. Meget af jordarbejdet blev klaret vinteren over, så der på visse strækninger allerede kunne lægges asfalt, da varmen kom i april.
Motorvejen er 29,2 kilometer lang – fordelt på 24,7 kilometer i Silkeborg Kommune og 4,5 kilometer i Skanderborg Kommune.
Der kan være to grunde til, at Vejdirektoratet bygger nye kommuneveje. Enten er det politisk besluttet, at Vejdirektoratet skal bygge vejene, da den er tæt forbundet med motorvejsprojektet – det vil sige, at vejene er med i anlægsloven for motorvejen Funder - Låsby. Eller også er det en aftale, der er kommet i stand mellem Silkeborg Kommune og Vejdirektoratet om at anlægge vejen, når vi nu alligevel er i gang i området.
Arkitektfirmaet Preben Skaarups Tegnestue fra Århus er tilknyttet projektet og rådgiver Vejdirektoratet omkring æstetik. Det gælder blandt andet udformning af broer, støjskærme, støttevægge, beplantning mv.
Ja, vi sætter skilte op ved vejen og annoncerer vejlukningen på projektets hjemmeside (under Trafikafvikling). Det er kun, hvis vi også spærrer indkørslen til din ejendom i en periode, at du får personligt besked.
Når motorvejen er færdig, vil der køre op imod 25.000 biler i døgnet på den. Til sammenligning kører der omkring 40.000 biler i døgnet på E45 ved Århus og over 100.000 på Motorring 3 ved København.
Strækningen mellem Funder og Hårup åbner ikke før tid, da den består af nogle teknisk meget vanskelige delstrækninger, så her kan vi ikke fremskynde arbejderne.
Du kan finde information og viden om byggeriet her på hjemmesiden, og du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev og få nyheder direkte i din mailboks. Der er desuden masser af information i vores info-center, hvor der også er en medarbejder fra Vejdirektoratet til stede den første lørdag i hver måned.
Ja, du kan tilmelde dig vores sms-service.
Se hvordan her på hjemmesiden
Vi holder åben byggeplads-arrangementer, som bliver annonceret i dagspressen og her på vores hjemmeside. Du er også velkommen til at besøge vores informationscenter på Nørreskov Bakke 2a i Silkeborg.
En byggeplads er altid et farligt sted at være. De mennesker, der arbejder der, kender sikkerhedsreglerne og ved, hvordan og hvor man kan færdes. Det er både for borgernes egen skyld og af hensyn til de ansatte på byggepladsen, at borgere ikke må gå rundt på byggepladsen. Alle er til gengæld velkomne i Vejdirektoratets informationscenter, hvor man kan finde en masse viden om arbejdet.
Læs om informationscenteret.
Du må køre 130 km/t uden for byen, og 110 km/t mellem Resenbrokrydset og Viborgvej – der vil være skiltet med hastighedsbegrænsning på strækningen.