Søg

Storstrømsbroen med til DM i Skills

Den nye Storstrømsbro blev brugt som opgave, da bygningsstruktørerne konkurrerede i tre dage i april ved ”DM i Skills” i Næstved.
12. april 2019
At det lige blev den nye Storstrømsbro, som blev udvalgt til årets opgave for bygningsstruktørerne ved Danmarksmesterskaberne i erhvervsuddannelser - kendt som "DM i Skills" - skyldtes, at man gerne ville give eleverne en opgave, hvor de skulle vise deres evner i at arbejde med helt lige linjer, fortæller Kenneth Schiøtt, der var tilsynsførende på opgaven.

Svært med lige linjer
”Vi har tidligere haft opgaver med bygningsværker i mere buede linjer. Så denne gang valgte vi en bro designet i lige linjer. Og det er faktisk sværere at bygge, fordi det menneskelige øje nemmere fanger fejl, hvis en konstruktion ikke står snorlige. Den nye Storstrømsbro består netop af mange rene linjer og facetter, som udfordrer eleverne. Samtidig passer det med at være et markant bygningsværk i den region, hvor vi i år holder mesterskaberne,” siger Kenneth Schiøtt. 


Bropillen nederst er færdig. Pylonen gemmer sig inde bag træskelettet. Nu mangler bare selve brodækket.

De tre hold med hver to elever kom fra erhvervsuddannelser fra henholdsvis Nordjylland, Midtjylland og Sjælland. 

En opgave i beton
Bygningsstruktører skaber bygningsværker i beton, og derfor lå opgaven for eleverne med at bygge en model af den nye Storstrømbro lige for.

Hvert hold skulle således bygge en betonmodel med en bropille, et brodæk og en pylon løst baseret på Vejdirektoratets originaltegninger til den nye bro.

Resultatet af de tre opgaver var et samlet brostykke på næsten 10 meter i længden og over 3 meter i højden. Vinderen blev det hold, der løste deres del af opgaven bedst og mest præcist.

Millimeters præcision
”Eleverne bedømmes af en uvildig fagkomite. Først og fremmest handler det om den håndværksmæssige kvalitet i løsningen, men disse hold er så dygtige, at vinderopgaven ofte bliver afgjort med få millimeters præcision,” siger Kenneth Schiøtt.

Som tilsynsførende var det blandt andet hans opgave at sørge for, at eleverne ikke snød undervejs ved at modtage hjælp udefra. Det betød blandt andet også at snak med tilskuerne på sidelinjen var strengt forbudt.

Ikke bare for sjov
”Det er ikke bare for sjov, når vi kalder det DM i Skills. Vinderen her får også mulighed for senere at repræsentere Danmark ved Europamesterskaberne i Skills,” siger Kenneth Schiøtt.

DM i Skills har fundet sted hvert år i forskellige danske byer siden 2011 og giver de unge en chance for at vise deres talenter. 

Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Konkurrencerne tiltrækker over 55.000 besøgende de tre dage de finder sted.  

På opgaven med Storstrømsbroen blev det holdet fra AMU Nordjylland, der løb med sejren hos bygningsstruktørerne.


Tre pyloner undervejs - tre forskellige måder at løse opgaven på for eleverne på bygningsstruktøruddannelsen.


Eleverne skulle lave en bropille i beton. De lige linjer i projektet er med til at gøre opgaven sværere.

Oprettet
12-04-2019.
Senest opdateret
15-04-2019.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

Tlf
7244 3333
Mail
vd@vd.dk
EAN-nr.
5798000893450
CVR
60729018
Robot Site Index